Белгия предприема допълнителни мерки за сигурност срещу тероризма и киберзаплахите

Белгия предприема допълнителни мерки за сигурност срещу тероризма и киберзаплахите

Белгийското правителство прие на извънредно заседание въвеждането на допълнителни мерки за сигурност, съобщиха местни медии, цитирани в понеделник от БТА.

Предвижда се като част от борбата с тероризма електронните лични карти занапред да съдържат отпечатъците на гражданите. Тази промяна цели да бъдат предотвратени измамите със самоличност. Личните карти в Белгия съдържат чип с данни за име, адрес, ЕГН и с тях са достъпни множеството услуги на електронното управление.

При разследването на миналогодишните атентати в Белгия и Франция бе установено, че част от терористите са ползвали фалшиви лични документи, някои от тях получени от съучастници в администрацията.

Сред другите приети промени са удължаването на срока на предварително задържане на уличени в тежки престъпления. Продължителността на предварителното задържане ще бъде преценявана от един съдия и няма да подлежи на обжалване.

Неправителствените организации ще бъдат задължени ясно да отчитат откъде се финансират.

До 2021 г. ще бъде удвоен капацитетът на центровете от закрит вид, където биват въдворявани чужденци, които предстои да бъдат прогонени от страната. Правителството е одобрило и допълнителни мерки за киберсигурност.

Федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льо определи тази сутрин в интервю заплахата от кибернападения като по-голяма от опасността от тероризма. По неговите думи, ако нищо не бъде предприето, скоро хакери могат да успеят да сблъскат два срещуположни влака в метрото. Ван Льо посочва, че се предприемат мерки за противодействие, но са необходими още усилия на властите.

Споделяне

Още от Европа