Белгия предприема мерки срещу размириците от последните дни

Белгия предприема мерки срещу размириците от последните дни

Федералните власти в Белгия предприемат мерки срещу размириците в последните дни, довели до ранени и материални щети в Брюксел и Антверпен, предаде БТА от белгийската столица.

В Брюксел бе обявена "нулева търпимост" към нови подобни прояви.

 

През октомври в Антверпен кюрди и турци предизвикаха безредици покрай кампания за освобождаването на осъдения на доживотен затвор в Турция ръководител на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан. Двете страни използваха запалителни бомби и огнестрелни оръжия.

В края на миналата седмица в Брюксел безредици настъпиха след класирането на Мароко за следващото световно първенство по футбол. Картината след проявите бе на опустошени магазини и офиси, изтръгнати светофари и пътни знаци, опожарени автомобили.

 

По-рано тази седмица френски младеж, известен като рапър в социалните мрежи, покани в центъра на столицата свои последователи и това доведе до нови прояви на вандализъм. В множеството имаше малолетни, въоръжени с бухалки и ножове.

Представителите на градските власти обмислят поставянето на над 10 хиляди нови камери за видеонаблюдение на обществени места. По тяхна оценка на полицията в Брюксел не достигат 500 служители. За сравнение в Антверпен полицейският щат е преизпълнен с близо 150 бройки.

 

Политици коментираха, че "младите отново трябва да бъдат научени да се страхуват от полицията".

Споделяне

Още от Европа