Белгия предвижда нови мерки срещу джихадистите

Новото белгийско правителство предвижда въвеждането на допълнителни мерки срещу джихадистите и хората, които се увличат по радикални идеи, съобщават местните медии, цитирани от БТА в петък.

Промените са залегнали в сключеното коалиционно споразумение за бъдещото управление на страната. Мерките предвиждат основно промени в закона от 1979 г., който разглежда участието на белгийски граждани във военни конфликти в чужбина. Предвидените мерки са обособени в три групи - предпазни, наказателни и административни.

Правомощията на съдиите да отнемат белгийско гражданство ще бъдат разширени в случаи на терористични действия или съдействие и сътрудничество с терористи. За осъдените, които не са белгийски граждани, се предвижда налагането на временна или постоянна забрана да влизат в Белгия. На бежанците, осъдени по този закон, статутът ще бъде отнеман, а ако са подали молба за убежище, тя ще бъде отхвърляна, независимо дали подсъдните им действия са били извършени в Белгия или другаде. По същия начин ще бъде отнемано и правото на престой в страната.

Ако съществуват основателни и сериозни съмнения за участие в терористична дейност или съдействие на терористи, властите ще могат да откажат издаването на международен паспорт или друг документ за пътуване на подсъдимия, когато се приеме, че той може да извърши действия срещу националната сигурност.

Въвежда се по-задълбочено сътрудничество между федералните и местните власти в проследяването на хората, склонни към радикализъм.

Обмисля се възможността част от бюджетните средства за обществени нужди да бъдат насочени към "дерадикализация", т.е. към програми за разубеждаване на хората с крайни убеждения.

Новото правителство предвижда обособяване на служби за наблюдение на съдържанието в интернет под формата на "анонимни патрули". Комисията по национална сигурност ще изготви профили на категориите граждани, които е необходимо да бъдат проследявани в мрежата.

На министъра на вътрешните работи ще бъдат дадени пълномощия да следи дали общините изпълняват задачата да заличават от регистъра на населението лица, заминали в чужбина, за да участват във военни действия извън съответния ред.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?