Белгия прекратява мисията си срещу "Ислямска държава" заради липса на пари

Белгия прекратява мисията си срещу "Ислямска държава" заради липса на пари

Белгия ще прекрати до края на юни участието си в операцията на международната коалиция срещу терористите от "Ислямска държава" (ИД). Това съобщи министърът на външните работи Дидие Рейндерс, цитиран от БТА.

По неговите думи бюджетът на министерството на отбраната на Белгия не е с неограничени възможности. По думите на министъра, тъй като се очаква мисията "Пустинен сокол" на коалицията да продължи с години, възможно е догодина белгийските военни да се включат отново в борбата срещу ИД.

Белгия се присъедини към коалицията миналия септември, като изпрати в Йордания 120 военни и шест изтребителя Ф-16 за поразяване на цели в Ирак. Бе уточнено, че белгийските военни допринасят за пет процента от ударите по ИД.

От началото на тази година белгийските власти получиха множество терористични заплахи, оправдани с участието в международната коалиция. За първите три месеца на мисията Федералният парламент бе отпуснал бюджет от 23 милиона евро.

Белгийската мисия продължи 10 месеца, а решението за изтегляне предстои да бъде утвърдено допълнително, като вчера е било съобщено на йорданските власти.

Споделяне

Още от Свят