Белгия прибягва до нова стратегия за тестване за коронавируса

Белгия прибягва до нова стратегия за тестване за коронавируса

Белгийските здравни власти започват да прилагат нова стратегия за тестване за коронавирус в опит да спрат разпространението на заразата, използвайки бързите антигенни тестове в съчетание с по-надеждните и стандартни молекулярни тестове, съобщи Асошиейтед прес.

Досега страната разчиташе на стандартните тестове, известни като писиар тестове, които откриват генетичния материал на вируса. Антигенни тестове дават по-бърз резултат, но не са толкова надеждни.

Висшият белгийски правителствен служител, отговарящ за борбата с коронавируса, Педро Факон заяви днес, че се създава работна група, която да въведе така наречената стратегия за тестване 2.0.

Експертът каза, че "научните изследвания показват, че при пациенти със симптоми бързите антигенни тестове са почти толкова надеждни както писиар тестовете, ако бъдат направени в първите пет дни след появата на симптомите".

По думите му, когато има сериозно подозрение за наличие на заболяване, но изследваните дават отрицателна проба на бързия тест, ще бъде правен и Пи Си Ар тест, за да се намали рискът от пропуски.

Белгия е една от най-тежко засегнатите европейски страни от коронавируса според показателя заразени на глава от населението. Към днешна дата общият брой на заразените с Covid-19 в страната с население близо 11.5 милиона души е повече от 561 000, а на починалите от инфекцията - над 15 900 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?