Белгия приключва с употребата на векторни ваксини

Белгия приключва с употребата на векторни ваксини

Белгийските власти са решили да прекратят постепенно употребата на векторни ваксини срещу короновирус, съобщиха местни медии.

Отбелязва се, че ваксините на Johnson & Johnson Astra Zeneka създават твърде много затруднения - несигурни доставки, ограничения за употреба при различните възрастови групи, възможни тежки странични ефекти. Предвижда се остатъкът от поръчаните количества от тези препарати да бъде дарен за по-бедните държави по света.

Досега в страната първа доза ваксина са получили 49 на сто от пълнолетните граждани, а 21 на сто - по две дози. Местни експерти не са единодушни дали целта за ваксиниране на 70 на сто от пълнолетните е достатъчна за овладяване на епидемията. Според някои от тях би било добре ваксинираните да бъдат 85-90 на сто от общия брой на населението, особено след като ваксините не дават пълна защита на всички имунизирани.

По последни официални данни в Белгия жертвите на новото заболяване от миналата пролет достигат 25 хиляди, а заболелите надхвърлят един милион. Отчита се, че в последните седмици се наблюдава трайно подобрение по всички показатели.

Споделяне

Още от Коронавирус

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?