Белгия разследва български фирми за трудова експлоатация

Белгия разследва български фирми за трудова експлоатация

Български дружества, предлагали грижи за възрастни хора в Белгия, са експлоатирали своите работници, съобщават местни медии, като се позовават на данни от журналистическо разследване.

Проверени били девет български дружества, регистрирани на един и същи адрес. Те осигурявали санитари за хора, които не желаят да бъдат настанявани в старчески дом.

Грижите за възрастните хора били полагани у дома, денонощно, от 82-ма болногледачи.

Служителите в дружествата били заставяни да подпишат договор, според който, ако говорят с белгийските власти, дължат глоба от 1000 евро. Не е известно дали болногледачите са били обучени за работата, която са извършвали.

Разследването установило, че българските работници получавали едва по 350-700 евро на месец, наполовина от минималното възнаграждение в Белгия. Същевременно старците, гледани от тях, плащали за услугата по 2500 евро месечно.

Не били уредени въпросите за заплащането на положения извънреден труд, а работниците поемали сами разходите си за самолетни билети, квартира, интернет, здравна помощ.

Българите били командировани за по шест месеца и според медиите са станали жертва на съвременна робска експлоатация.

Властите в северната провинция Фландрия са предприели проверка, заради която българските дружества прехвърлили собствеността на подставен човек. Фламандските власти заявяват, че ще предприемат дългосрочни мерки за пресичане на подобни злоупотреби, които ощетяват и възрастните хора, и социалните работници.

Споделяне

Още от Европа