Белгия с интерес да ни доставя "минни ловци" и подводно оборудване

Белгия с интерес да ни доставя "минни ловци" и подводно оборудване

Белгийските Военноморски сили са проявили интерес да участват в доставките на високотехнологичен комплекс за подводни операции в България, който ще се финансира с евросредства, и към осигуряването на кораби "минни ловци" за нуждите на българския военен флот. Това съобщи командирът на българските ВМС контраадмирал Кирил Михайлов след среща в сряда с командира на Военноморския компонент на Въоръжените сили на Белгия контраадмирал Уим Роберехт.

Михайлов уточни, че белгийският флот разглежда проекта "Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции" като сериозна възможност за развитие за бъдеще. Според него участието на белгийците в проекта е също възможна алтернатива за бъдещото развитие на двустранните взаимоотношения.

Проектът предвижда закупуване на високотехнологичен комплекс за подводни операции - барокамера, високотехнологично водолазно оборудване, включително и автономни апарати. Модулният комплекс ще е преносим и ще може да бъде транспортиран с контейнери, като в рамките на 24 часа може да бъде доставен навсякъде, където е необходимо в страната, обясниха преди време от ВМС при включването на проекта на българското Адмиралтейство в пакета от проекти от значение за отбраната на ЕС миналия ноември. България е координатор на проекта, партньори са Франция и Гърция, а Италия и Полша са наблюдатели

В проекта са включени и обучението на военнослужещи и разработването на високи технологии, като костюм за подводна интервенция, при който всички биометрични данни на водолаза ще могат да се следят и контролират дистанционно.

След срещата си с Уим Роберехт Контраадмирал Михайлов каза още, че разговорите с колегата му са били интересни и от гледна точка на бъдещите планове на българските ВМС за придобиване на кораби "минни ловци" втора употреба и възможностите, които имат белгийските военноморските сили да ги поддържат. Той допълни, че очаква задълбочаване на сътрудничеството между ВМС на двете страни в сферата на поддръжката на този тип кораби, а също така и в подготовката на екипажите за експлоатацията им.

Споделяне

Още от България