Белгия се готви за безплатна, но незадължителна ваксинация срещу Covid-19

Белгия се готви за безплатна, но незадължителна ваксинация срещу Covid-19

Белгия се подготвя да осигури безплатна ваксина срещу ковид за всички свои граждани, но поставянето ѝ няма да бъде задължително, съобщават местни медии.

Предвижда се да бъде създаден национален щаб по въпроса с ваксинацията, в който да присъстват специалисти по комуникация, за да се създаде обществено доверие за нуждата от поставянето на ваксина. Пред белгийския федерален парламент главният редактор на британското научно издание "Лансет" Ричард Хортън коментира, че основната част от смъртните случаи от новото заболяване досега в страната е можело да бъдат избегнати при по-добра работа на политиците.

Белгийската политическа система бе неефективна в този случай, заяви Хортън и призова за определянето на главен говорител по въпросите на епидемията, който да работи за възстановяване на общественото доверие.

По най-нови данни в Белгия досега жертвите на ковид са 14 616, като в последните седмици на ден издъхват средно по 189 болни. Броят на новооткритите заразени в последните две седмици спада чувствително, а от началото на епидемията надхвърля половин милион души при общо 5,5 милиона изследвани.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус