Белгия ще ратифицира протоколите ни за НАТО другата седмица

Белгия ще ратифицира протоколите за присъединяване на България към НАТО следващата седмица. Това съобщиха от кабинета на вицепремиера Пламен Панайотов след срещата му с Луи Мишел, вицепремиер и министър на външните работи на Белгия. Луи Мишел придружава краля на белгийците Албер Втори и кралица Паола, които са на официално посещение у нас по покана на президента Георги Първанов.

Кралят и кралицата на Белгия бяха посрещнати днес следобед с церемония на площад "Св. Александър Невски". В чест на кралската двойка прозвучаха 21 топовни салюта. След церемонията крал Албер Втори и кралица Паола имаха среща с президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.

Първото държавно посещение на краля на Белгия у нас ще укрепи сътрудничеството между двете държави и ще открие нови възможности пред двустранните отношения. Това е заявил президентът Първанов при срещата си с крал Албер Втори, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът е изтъкнал значението на факта, че Белгия е водещ инвеститор в България и важен икономически партньор.

Първанов е подчертал реалистичната цел за пълноправно членство на страната в ЕС през 2007 г. България очаква положителна оценка от доклада на Европейската комисия през ноември 2003 г. и вярва, че ще приключи преговорите по останалите преговорни глави през 2004 г., е казал още президентът. Крал Албер Втори е изразил подкрепа на усилията на страната ни да стане пълноправен член на Европейския съюз.

По време на срещата си с външния министър на Белгия Луи Мишел вицепремиерът Пламен Панайотов пък е благодарил за подкрепата за затваряне на глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи" от преговорите ни с ЕС.

Споделяне

Още от България