Белгия удължила живота на два реактора в нарушение, постанови Съдът на ЕС

Белгийската АЕЦ "Дул"

Белгия е нарушила европейското законодателство като не е направила оценка за въздействие върху околната среда, преди да удължи живота на два от ядрените блокове на АЕЦ "Дул". Това постанови Съдът на Европейския съюз в понеделник, цитиран от ДПА.

Според върховната юрисдикция на ЕС обаче това не означава непременно, че реакторите трябва да бъдат изключени.

Енергоблоковете могат временно да продължат работа, доколкото "има действителна и сериозна опасност от прекъсване в електроподаването", заяви съдът.

Решението се отнася за първи два блока на ядрената централа "Дул", която има четири реактора. През 2003 г. Белгия реши постепенно да се откаже изцяло от атомната енергетика, но през 2015 г. направи изключение, за да продължи работата на тези два реактора до 2025 година. Те са въведени в търговска експлоатация през 1975 г.

Екоорганизации оспориха решението на основание, че решението е взето, без да се направи оценката за въздействие върху околната среда, която се изисква от европейското законодателство. Белгийския конституционен съд препрати делото на европейските съдилища.

През ноември генерален адвокат на ЕС също посочи, че е трябвало да бъде направена екологична оценка за удължаването на живота на двете мощности, но е имало и други фактори, които биха могли да оправдаят това решение.

Съдът днес прие тезата на адвоката и постанови, че оценката все още може да бъде проведена, за да може проектът да изпълни изискванията.

Над половината електроенергия в Белгия се произвежда от атомни централи. На АЕЦ "Дул" се падат 15 процента от производството на електроенергия в страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?