Белгия установи пропуските, довели до атентатите в Париж и Брюксел

Белгия установи пропуските, довели до атентатите в Париж и Брюксел

Специалната комисия към Федералния парламент на Белгия за разследване на миналогодишните атентати в Брюксел представи в четвъртък своя доклад, който отчита допуснатите пропуски, предаде БТА от Брюксел.

Според комисията съществува несъгласуваност между отделните национални служби по сигурността. Тези пропуски са станали причина да не бъдат предотвратени атентатите в Брюксел (и в Париж, доколкото белгийската терористична клетка е подготвила и осъществила нападенията в двете столици през ноември 2015 г. и март 2016 г.). Отчита се липса на достатъчен обмен на данни между белгийските служби по сигурността и разузнаването, ограничено международно сътрудничество, отсъствие на цялостен подход.

Изготвени са няколко препоръки, сред които е по-доброто използване на служителите и осигурените средства, както и отпускането на допълнителен бюджет при необходимост.

Местни медии цитират друга препоръка, според която аташетата по сигурността в белгийските задгранични представителства следва да владеят езика на приемащата страна.
Последният извод се налага покрай установените пропуски по случая с Ибрахим Бакрауи. При атентатите в Брюксел двамата братя Ибрахим и Халид Бакрауи се взривиха на летището и в метрото. Турция съобщи ден по-късно, че е задържала и предала Ибрахим на белгийските власти, но той е бил оставен на свобода.

Турция спряла Ибрахим на път за Сирия, където искал да се присъедини към "Ислямска държава". Турските власти изпратили информация по случая до белгийското посолство, но аташето по сигурността бил в отпуск, не знаел турски и не превел думата "тероризъм" в грамата, която препратил до МВР в Брюксел. Служителят не преотстъпил задълженията си на друг, защото "нямало такава практика". В резултат Бакрауи пътувал от Турция до Холандия, а след това се върнал в Белгия и необезпокояван започнал приготовленията за атентатите.

Непосредствено преди деня на атентатите двамата братя Бакрауи бяха обявени за издирване и се предполага, че това е станало причина за ускоряването на плановете на терористите, наред със задържането на Салах Абдеслам четири дни по-рано. Абдеслам бе единственият шахид, чието взривно устройство отказа при атентатите в Париж преди две години. Той бе задържан в Брюксел след издирване, продължило четири месеца.

Споделяне

Още от Европа