Белгия въвежда 1000 високотехнологични камери за борба с тероризма

Белгия въвежда 1000 високотехнологични камери за борба с тероризма

Белгийските власти ще вложат 35 милиона евро в национална система от "умни" камери на обществени места, с които да бъде подпомогната борбата с престъпността и тероризма, съобщават местни медии, цитирани от БТА в четвъртък.

Предвижда се тези камери да бъдат разположени основно по магистралите, както и в някои полицейски автомобили. Апаратурата ще бъде способна да засича автоматично регистрационните номера на автомобилите и да сравнява с база данни. Ако системата засече откраднат автомобил, полицейските екипи в района ще бъдат предупреждавани и ще се намесват веднага.

Когато бъде засечен автомобил на предполагаеми терористи, властите по-скоро ще предприемат проследяване, за да изберат най-подходящия момент за действие. Отбелязва се, че в базата данни ще бъдат включвани само номера на автомобили, свързани с тежки престъпления и тероризъм. Системата ще пази и снимки на подозрителните автомобили.

Властите обясняват, че няма да ползват снимките за нищо нередно, а единствено по водените разследвания. Комисията за защита на личните данни не възразява. Медиите цитират наскорошно проучване на общественото мнение, според което осем от 10 белгийци искат повече камери за наблюдение на обществените места. Предвижда се новата система да заработи тази година, а пълното ѝ завършване предстои през 2018 година.

Споделяне

Още от Европа