Белгия въвежда израелски мерки за сигурност по ЖП гари

Белгия въвежда израелски мерки за сигурност по ЖП гари

Белгия въведе от сряда допълнителни мерки за сигурност на трите най-големи международни железопътни гари в Брюксел, Антверпен и Лиеж, съобщиха местни медии.

Пътниците за международните влакове ще бъдат проверявани за притежание на оръжия и взривни вещества. Проверките ще бъдат избирателни и ще бъдат извършвани от служители, обучени да разпознават подозрително поведение.

Въведени са напълно нови технически средства за сигурност, сред които метал-детектори и камери с възможност за лицево разпознаване. Проверките ще засягат един от всеки трима преминаващи пътници.

По думите на министъра на вътрешните работи Ян Ямбон, предприетите мерки са същите, каквито се прилагат на летище "Бен Гурион" в Тел Авив. Новите средства за сигурност са стрували 15.7 милиона евро.

През март миналата година в Брюксел загинаха 32 души, а 340 пострадаха при терористични удари на летището и в метрото. Миналия месец на Централната железопътна гара в столицата терорист взриви куфар до група пътници, като само по щастлива случайност никой от тях не пострада. За нападенията отговорност пое "Ислямска държава".

Споделяне

Още от Европа