Белгия въвежда поголовни проверки на служителите в чувствителни области

Белгия въвежда поголовни проверки на служителите в чувствителни области

Белгийското контраразузнаване започва поголовни проверки на служителите в чувствителни области, съобщи министърът на вътрешните работи Ян Ямбон, цитиран от местни медии. Предвижда се съответните законови промени да бъдат приети до края на годината.

Министърът уточнява, че досега държавните и общинските служби, както и частните дружества, са проверявали служителите само понякога и по своя преценка. Занапред ще бъде въведен уеднаквен списък от показатели за длъжности и работни места, които подлежат на задължителна преценка от специалните служби.

Първоначално проверките ще бъдат въведени за телекомуникационните оператори, лекарствената и химическата промишленост, градския транспорт. Миналата година Държавна сигурност е проверила 122 538 души, с 40 хиляди повече от 2015 година.

Покрай атентатите в ЕС медиите в Белгия съобщиха, че радикализирани служители са били засечени в армията и атомните централи в страната, както и на летището в Брюксел. Един от терористите, които се взривиха на аерогара "Завентем" миналата година, бе работил по-рано в Европейския парламент в белгийската столица.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?