Белгия въвежда закон, с който родени в страната чужденци да бъдат по-лесно прогонвани

Белгия въвежда закон, с който родени в страната чужденци да бъдат по-лесно прогонвани

Белгийските власти са подготвили закон, с който чужденците, родени в страната, да могат да бъдат прогонвани, когато са заплаха за сигурността и обществения ред, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Проектозаконът е бил подкрепен от комисия към Федералния парламент. С поправката се премахва защитата, дадена от законодателството през 2005 г., според която родените в Белгия или дошлите в страната преди навършването на 12 години, не могат да бъдат прогонени, дори да са осъдени престъпници.

Правителството е изготвило промените покрай усилията за въвеждането на нови мерки в борбата с тероризма и тежката престъпност. При обсъждането на законопроекта в парламентарната комисия опозицията е отбелязала, че в днешно време приложението на подобен закон е трудно заради липсата на граници в ЕС.

Родените в Белгия деца на чужденци не получават автоматично местно гражданство. Медиите представят днес статистика, според която миналата година са били родени 2117 деца на чужденци, на които е било дадено белгийско поданство. Статистиката показва, че тази бройка е четири пъти по-малка, сравнено с данните отпреди десет години заради въведените ограничения в процедурата.

Основната част от "новите" белгийци са с родители от Мароко (277), ДР Конго (146), Румъния (89), Турция (87), България (67), Русия (55), Армения (48), Камерун (46) и Албания (43).

Медиите съобщават, че все повече британци подават молби за натурализация в Белгия от страх, че ще загубят досегашните си права след излизането на Великобритания от ЕС. Даден е пример с централна община в Брюксел, където един от всеки петима регистрирани британски граждани е проявил официално интерес за смяна на гражданството си.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?