Белгия, Великобритания и Франция ще правят общи проверки по влаковете

Белгия, Великобритания и Франция ще правят общи проверки по влаковете

Белгия, Великобритания и Франция са постигнали снощи споразумение за създаване на работна група, която ще подготви въвеждането на общи проверки на пътниците на международните влакове между трите държави, съобщават белгийски медии, цитирани от БТА.

Очаква се групата да приключи работа до март.

Занапред самоличността на пътниците във влаковете, свързващи Брюксел с Лондон и Амстердам, ще бъде проверявана в обща база данни. ЕС вече прие въвеждането на система за съхранение и обработка на данните за пътниците със самолет.

Решение на белгийските, френските и британските власти е своеобразно разширяване на тази система.

Целта на проверките на пътниците във влаковете е противодействие на тероризма.

Разследванията на атентатите в Европа в последните години показаха, че проверките по железопътните гари и във влаковете не са достатъчни и следва да бъдат постоянни.

През 2015 г. мароканец, свързан с "Ислямска държава", се опита да извърши въоръжено нападение във високоскоростния влак "Талис" по линията Амстердам - Брюксел – Париж.

Кръвопролитието тогава бе предотвратено по щастлива случайност от американски военни в отпуск, които пътували във влака. През декември миналата година атентаторът от коледния пазар в Берлин пътува с влак по същата линия между Холандия и Белгия.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?