Белгия влага 60 милиона евро в обезопасяването на гарите срещу терористи

Белгия влага 60 милиона евро в обезопасяването на гарите срещу терористи

Белгия ще вложи 58,5 милиона евро за поставяне на допълнителни автоматични врати по основните железопътни гари, като мярка за предотвратяване на терористични действия, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Предвижда се поставянето на 295 врати и 257 скенера за багажи. Засега не се уточнява дали тези нови съоръжения ще действат постоянно или само при въвеждане на предпоследна и последна степен на заплаха от терористичен удар.

Устройствата ще бъдат поставени главно на международните гари, но и на някои от по-натоварените спирки на междуградските линии. Отбелязва се, че след въвеждането на новата система пътниците ще трябва да предвидят поне 15 минути допълнително време за явяването си на гарата и проверките преди пътуване.

Медиите уточняват, че първоначално идеята е била съобразена с испанския опит и мерките, предприети след атентата на гара Аточа през 2004 г., довел до 191 жертви и 1400 ранени.

Допълнително основание са станали събитията от миналия август, когато имигрант от марокански произход се качи в Брюксел на влак по линията Амстердам-Париж и се опита да открие стрелба с автомат.

Франция вече е взела сходни мерки по линиите на някои от високоскоростните влакове, особено покрай световната среща за климата в края на миналата година и предшествалите я атентати в Париж.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа