Белгия затъва в политически скандал заради подкрепата за Саудитска Арабия в ООН

Белгия затъва в политически скандал заради подкрепата за Саудитска Арабия в ООН
Вицепремиерът и министър на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс се очаква да даде днес за пореден път обяснения защо страната е подкрепила присъединяването на Саудитска Арабия към комисията за правата на жените в ООН, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. 
 
В края на април в ООН бе произведено тайно гласуване, което доведе до включването на представител на Рияд в комисията. Рейндерс впоследствие заяви, че той "лично" не е бил в течение на процедурата. Обичайно гласуването за състава на комисиите е явно, но тайният вот този път бил по искане на САЩ, поясняват медиите.
 
Опозицията в Белгия представи документи от МВнР, според които между искането за тайно гласуване и самото гласуване са изминали девет часа. Според опозицията това показва, че е имало достатъчно време министерството да изпрати инструкции на своите дипломати в Ню Йорк.
 
Социалистите поискаха оставката на Рейндерс, а той заяви, че белгийските дипломати в ООН са взели решение как да гласуват сами, по правилото да подкрепят издигнатите кандидатури, когато са единствени. Уточнява се, че при гласуването е нямало конкуренти на саудитската кандидатура. Премиерът Шарл Мишел коментира, че ако можеше гласуването на бъде повторено, Белгия не би дала подкрепа. Вицепремиерът Александър де Кро също се изказа, че не би осигурил подкрепа за Рияд в посочената комисия.
 
Въпросът за отношенията между Белгия и Саудитска Арабия е особено чувствителен от миналата пролет, след атентатите в Брюксел. Рияд бе обвинен, че разпространява крайния прочит на исляма чрез основната джамия в Брюксел, която държи като наемател с дългогодишен договор. 
 
Неотдавна вицепремиерът Де Кро предложи на Саудитска Арабия - най-големия вносител на оръжие в света - да бъде наложено оръжейно ембарго, независимо че 60 на сто от оръжията, произвеждани в белгийската област Валония, биват изнасяни към Рияд. Белгия е най-големият европейски износител на военно леко стрелково въоръжение. /
Споделяне

Още от Свят