Белгия затяга отново мерките срещу епидемията

Белгия затяга отново мерките срещу епидемията

Съветът за национална сигурност на Белгия реши днес да затегне допълнително противоепидемичните мерки, съобщи премиерът Софи Уилмес.

Вместо тесен кръг от 15 души извън семейството, с които може да се общува постоянно, до края на август броят ще бъде ограничен до петима, без да се броят децата до 12 години. Броят на участниците в събития се намалява до 200 на открито и до 100 в закрити помещения. Кметовете получават правото да отменят обществени събития, ако преценят за необходимо.

При празненства и сватби гостите ще трябва да бъдат до десет души.

Препоръчва се настойчиво да се работи от домовете. Покупките в магазините следва да траят до 30 минути.

По-рано този месец белгийските власти въведоха задължение за носене на маска във всички закрити обществени пространства, както и на открито, където се събират повече хора, например по търговските улици и на пазарите. Данните за хода на епидемията се влошават през юли и правителството вече препоръча на гражданите да не напускат страната.

Дневният брой на новооткритите случаи на заболели вече достига средните равнища от пика на епидемията от края на март и началото на април - до 300 души дневно, като най-остро промяната се наблюдава в Антверпен. Това представлява ръст от близо 100 процента всяка седмица.

До днес в Белгия са установени 66 026 заболели. Броят на починалите досега е 9821, сочат данните.

Споделяне

Още от Коронавирус