Белгия заяви на САЩ, че не приема разпокъсването на ЕС

Белгия заяви на САЩ, че не приема разпокъсването на ЕС

Белгия, както и други европейски държави, не приема разпокъсването на ЕС. Това е заявил белгийският премиер Шарл Мишел снощи при посрещането в Брюксел на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

Местните медии, цитирани от БТА, отбелязват, че неотдавна президентът на САЩ Доналд Тръмп определи решението на Великобритания да напусне ЕС като "прекрасно" и изрази очакването такава стъпка да предприемат и други държави от Общността.

Не може да става и дума да позволим разделяне на ЕС - това е нашето послание и мисля, че бе чуто, уточнил Мишел пред журналисти. В Европа защитаваме повече отвсякога ценностите, на които държим - свободата на изразяване, търпимостта и човешките права, добавил премиерът.

Вицепрезидентът Пенс заявил, че за него е чест да бъде в Брюксел. Белгийските медии припомнят, че преди година кандидатът за президент Доналд Тръмп определи Брюксел като "адска дупка" заради атентатите в града от март.

Програмата на Пенс в понеделник предвижда срещи с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Медиите допълват, че самият Тръмп е очакван в Брюксел на 25 май за среща със своите колеги от алианса.

Споделяне

Още от Свят