Белгийската полиция е знаела за намеренията на терористите от Париж година по-рано

Белгийската полиция е знаела за намеренията на терористите от Париж година по-рано

Белгийската федерална полиция е знаела за намеренията на терористите от Париж от юли 2014 г., но образуваното следствие е било прекратено през юни 2015 г. без последствия. Това съобщават местни медии, като отбелязват, че подобен извод не се съдържа в изготвените доклади до парламентарните комисии за контрол над полицията и разузнаването, предаде БТА от Брюксел.

Уточнява се, че двамата братя, участвали в атентатите от 13 ноември миналата година, са били разпитани през 2014 г., но е било преценено, че "не представляват заплаха". Според публикациите подобен пропуск е бил допуснат заради слабата комуникация между отделните полицейски структури в Белгия.

По случая са работили между 10 и 13 служители на федералната полиция, които са били наясно с намеренията на джихадистите. Заради становището, че братята са безопасни, прокуратурата е прекратила преписката.

Неофициално представителите на полицията са разделени - едни заявяват, че въпреки този провал, в много случаи белгийската полиция е успяла да предотврати терористични удари; други са на мнение, че са необходими спешни и дълбоки промени. Неназован полицейски източник признава, че ако наличните данни са били правилно споделени между полицейските служби, ноемврийските атентати в Париж, взели 130 жертви, щяха да бъдат предотвратени.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа