Белгийската полиция се насочва към предвиждането на престъпленията

Белгийската полиция се насочва към предвиждането на престъпленията

Полицията в Белгия се насочва все повече към използването на програмни продукти за предвиждане на престъпленията, съобщават местни медии, цитирани от БТА във вторник.

Този подход е въведен в няколко полицейски зони в страната и там се отчита спад в престъпността с 40 процента. С помощта на сложни изчислителни програми, захранвани с различни видове данни, полицаите са в състояние да знаят предварително къде предстои обир, нападение, покупко-продажба на наркотици.

Системата работи с данни, събрани при разследвания на предишни престъпления, с информацията от камерите по пътищата, отчита дори прогнозата за времето. В резултат полицията може да се досети кога и къде предстои престъпление, и да изпрати на мястото екип, още преди лошото да се е случило.

Според този подход не е необходимо допълнително увеличаване на патрулите по улиците, както много граждани настояват, а обратно - съкращаване на патрулите за сметка на анализатори, които стоят зад компютрите и наблюдават системата. Отбелязва се, че подобна система действа също в САЩ и Германия, и дава положителни резултати.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?