Белгийската полиция ще патрулира в интернет, както в реалността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон съобщи, че е необходимо полицията да следи интернет по същия начин, както осигурява реда в реалния живот, предава БТА от Брюксел.

В следващите седмици екипът полицаи, заети с наблюдение на мрежата, ще бъде разширен, уточняват местни медии. Екипът бе създаден, за да проследява дейността на екстремисти и възможни терористи. Досега са били установени над 400 опасни профила в социалните мрежи, чиито собственици са педофили, изказвали са крайни мнения или са призовавали към насилие.

Намеренията на министъра за разширяването на екипа на интернет полицията са обявени покрай събитията, съпътствали смъртта на белгиец от турски произход в атентата в Истанбул в новогодишната нощ. В коментари под информациите за трагедията са изказани много расистки мнения, които оскверняват паметта на 23-годишния младеж и които попадат под ударите на закона.

Медиите в страната допълват, че на равнище ЕС също ще бъде обособена интернет полиция. Тази паневропейска структура ще наема "разкаяли се хакери", които да проникват в т. нар. даркнет - закритата част от интернет, известна с достъпа до всякакви забранени стоки, включително оръжие и наркотици.

Една от задачите на европейските интернет полицаи ще бъде да откриват рано нови видове синтетични наркотици, чиито съставки все още не са попаднали в списъците на забранените вещества.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?