Белгийската прокуратура изключва терористи да са свързани с убийство на охранител на АЕЦ

ЕС обаче предупреди за риск от кибератаки срещу централи в страната

АЕЦ "Тианж"

Прокуратурата в белгийския град Шарлероа изключва убийството на служител на службата за сигурност на АЕЦ "Тианж" да е свързано с предполагаеми терористи, се казва в официално съобщение в отговор на запитване на ТАСС.

По-рано в събота местният вестник "Дерниер йор" съобщи, че в четвъртък е бил убит охранител в атомната електроцентрала, а пропускът му е откраднат. 

Същото издание разпространи преди два дни версията, че атомната електроцентрала всъщност е била главната цел на атентаторите, взривили се на летището и в метрото в Брюксел, но задържаният Салах Абдеслам настоял терористичните атаки да бъдат извършени срещу транспортната инфраструктура.

"Сътрудникът на службата за сигурност на АЕЦ е бил убит още в четвъртък вечерта, докато се разхождал с кучето си. Това престъпление остана напълно незабелязано от медиите, обаче днес източници в местната полиция потвърдиха, че неговият пропуск, даващ достъп до електроцентралата, е бил похитен", пише "Дерниер йор".

В същото време координаторът на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил де Керхов предупреди, че има опасност терористи да предприемат кибератаки срещу белгийските АЕЦ, предаде БТА.

"Новите технологии дават възможност дори единични терористи да извършват атентати от голям мащаб. Още преди пет години са правени опити за проникване в системите за дистанционно наблюдение, за събиране на данни относно управлението на атомните централи, въздушния контрол и управлението на движението по железопътните линии", заявява Де Керхов в интервю за регионалния в. "Мьоз", издаван в Южна Белгия, където е разположена АЕЦ "Тианж".

Запитан може ли Белгия да реагира на кибернетичните заплахи в тази сфера, той посочи, че се съмнява дали е възможно "да бъдат предвидени и спрени сериозни нападения", също и дали ресорните предприятия в кралството достатъчно добре осъзнават опасността.

Споделяне

Още от Свят