Белгийската прокуратура назова още един съучастник на парижките атентатори

Наджим Лаахрауи - Суфиан Каял

Белгийската прокуратура установи, че един от съучастниците на парижките атентатори, представял се като Суфиан Каял, е 24-годишният Наджим Лаахрауи, съобщава вестник "Либр Белжик".

Разследването установи, че лицето на име Суфиан Каял може да бъде идентифицирано като Наджим Лаахрауи, роден на 18 май 1991 г., заминал за Сирия през 2013 г., посочи в комюнике, цитирано от Франс прес, прокуратурата без да уточни гражданството му.

С това фалшиво име е наета претърсена на 26 ноември миналата година къща в Овле, близо до Намюр (Южна Белгия). В къщата са били подготвени атентатите от 13 ноември.

"Следи от ДНК на Наджим Лаахрауи бяха открити в наетата къща в Овле, както и в апартамент на ул. "Анри Берже" в брюкселския квартал "Шаербек", използван от терористичната група, уточни прокуратурата.

Лаахрауи е бил проверен с фалшивата си самоличност на Суфиан Каял на 9 септември 2015 г. на австрийско-унгарската граница в компанията на Салах Абдеслам и 35-годишния алжирец Мохамед Белкаид, убит от полицията във вторник в брюкселския квартал "Форе".

Следователите допускат, че Лаахрауи и Белкаид са поддържали връзка по телефона с някои членове от групата атентатори вечерта на 13 ноември.

Има голяма вероятност именно до Белкаид да е бил адресиран есемес с текст: "Това е, почва се", изпратен в 21,42 ч. от един от камикадзетата в зала "Батаклан" до телефон, локализиран в Белгия. На друг белгийски номер се е обадил същата вечер предполагаемият организатор на нападенията Абделхамид Абауд, от същото място в Брюксел.

На 17 ноември фалшива лична карта на Белкаид на името на Самир Бузид е използвана за теглене на 750 евро от Хасна Аид Булахсен, братовчедката на Абауд, за да му намери тайна квартира в района на Париж.

ДНК на Наджим Лаахрауи е била намерена върху взривни вещества, използвани при нападенията, които взеха 130 жертви, съобщи близък до френското разследване източник, цитиран от Франс прес.

Белгийските власти поискаха днес съдействие от обществеността за залавяне на Лаахрауи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа