Белгийската прокуратура поиска 20 години затвор за Салах Абдеслам

Терористът отказа да отговаря на въпроси на съда

Белгийската прокуратура поиска 20 години затвор за Салах Абдеслам

Белгийската прокуратура поиска 20 години затвор за Салах Абдеслам, обвинен за стрелба срещу полицаи преди две години в Брюксел, предаде БТА от белгийската столица. Прокуратурата настоява подсъдимият да излежи поне 13 години от този срок.

В белгийската столица в понеделник започна делото срещу Абдеслам - единствения оцелял терорист от атентатите в Париж през 2015 година.

 

Абдеслам е френски гражданин, роден и живял в Брюксел до задържането му. От две години той е въдворен в затвор край Париж, откъдето днес бе извозен до Белгия. Срещу него във Франция предстои друго дело - за участие в парижките атентати.

В пледоарията си прокурорът по днешното дело отбеляза, че Абдеслам е радикализиран. Цитирано бе негово писмо до майка му, в което той заявява, че се е врекъл във вярност на ръководителя на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Прокуратурата настоява за срока на присъдата Абдеслам да бъде лишен също от граждански и политически права.

Белгийското законодателство допуска осъдените да бъдат освободени, след като изтърпят само половината от присъдата си. Най-тежкото наказание в Белгия е 30 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Доживотните присъди винаги подлежат на преразглеждане, тъй като в страната не се прилага забрана за обжалване. За особено тежки престъпления срокът на наказанието подлежи на удължаване по решение на съда.

 

По-рано в понеделник единственият оцелял от атентатите в Париж през 2015 г. терорист отказа да отговори на въпроси пред съда в Брюксел. Той е заявил, че мълчанието, което запазва от самото задържане досега, не означава нито че е виновен, нито че е престъпник. Терористът е настоял делото да се разглежда не по изявления, а по "достоверни научни доказателства".

 

Абдеслам е добавил, че с него се отнасят по възможно най-лошия начин и е отправил обвинения към медиите. Съдът е приел показанията на подсъдимия да бъдат представени от неговата защита.

 

Заседанията по делото ще продължат до края на седмицата.

 

Дни преди да бъде заловен, Абдеслам успя да избяга при престрелка с полицията в белгийската столица. Той се укриваше в продължение на три месеца след атентатите в Париж, при които не загина заради повреда във взривното устройство, с което е бил опасан.

 

Тази нощ терористът бе изведен от затвора край френската столица и бе откаран с конвой към Белгия. Брюксел е поставен под засилени мерки за сигурност заради опасенията от нов атентат покрай делото в Съдебната палата в столицата.

 

Експерти коментират, че освен от терористичен удар, белгийските власти се опасяват също от опит за самоубийство на подсъдимия или опит за бягство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?