Белгийски джихадист, поел отговорност за атентатите в Брюксел, бе осъден на смърт в Ирак

Белгийски джихадист, поел отговорност за атентатите в Брюксел, бе осъден на смърт в Ирак

Белгийският джихадист Тарик Джадаун бе осъден на смърт чрез обесване в Ирак, съобщиха местни медии. Джадаун по-рано бе отправил заплахи срещу Белгия и Франция, и пое отговорността за атентатите в Брюксел от 2016 г. в обръщение от името на "Ислямска държава" (ИД).

На първото заседание по делото той заяви, че съжалява за действията си и поиска да се върне в Белгия, за да помоли за прошка. Той предложи да съдейства на разузнавателните служби, за да бъде помилван. Белгийският премиер Шарл Мишел отхвърли тази възможност и заяви, че правителството не преговаря с терористи.

Джадаун се присъединява към ИД през 2014 г. и се предполага, че е участвал в обучението на деца джихадисти. Медиите отбелязват, че между Белгия и Ирак няма спогодба за екстрадиция, затова не може да се очаква терористът да бъде върнат. Допълнително изискване за връщане на осъдени в чужбина е в приемащата страна - в случая Белгия - законите да предвиждат изпълнение на присъденото наказание, но в ЕС не се издават и изпълняват смъртни присъди.

Миналата година Джадаун, който бе обявен за мъртъв от ИД, бе заловен при отвоюването на Мосул от джихадистите. Отбелязва се, че впоследствие той е бил разпитван от силите на САЩ.

Споделяне

Още от Свят