Белгийски джихадисти искат да се приберат у дома, но не са изоставили убежденията си

Белгийски джихадисти искат да се приберат у дома, но не са изоставили убежденията си

Белгийските джихадисти, задържани в затвори в Сирия, искат да се върнат у дома. Това показват няколко поредни телевизионни репортажа, заснети с тях в последните седмици, предава БТА от Брюксел.

Терористите твърдят пред камерата на белгийска телевизия, че лично не са участвали в обезглавяването на хора. Когато научават, че водачът им Абу Бакр ал-Багдади е мъртъв, терористите реагират или с равнодушие, или с разбирането, че това е краят на "халифата".

В разговора джихадистите казват, че биха предпочели да изтърпят 10 години затвор в Белгия, отколкото дори само една година в Сирия. Те отбелязват, че знаят за произнесените срещу тях присъди в Белгия и изразяват очакване още с пристигането си да бъдат отведени в затвор за изтърпяване на наказанието.

Когато разговорът се насочва към отминалите събития, джихадистите отказват да поемат лична отговорност и твърдят, че всичко станало е било "Божа работа". Терористите настояват, че имат право да получат "втора възможност", но показват, че не са се отказали от убежденията, заради които са заминали за Сирия.

Един от тях, записал преди години видео с призив към мюсюлманите в Белгия да вдигнат оръжие срещу "неверниците", днес също иска да се прибере, ако още има белгийско гражданство. Терористът казва, че направил записа, защото "такава била модата" тогава.

Западът говори за човешки права, трябва да се намери изход за нас. Имате план за дерадикализация, но нямам нужда от това. Нормален човек съм, просто имам налудничави мисли и искам да се отърва от тях, разказва той.

Засега Белгия се въздържа да прибере обратно своите граждани, присъединили се към терористичната организация "Ислямска държава". Страната все още се надява джихадистите да бъдат съдени на място от международен съд, но САЩ настояват за връщането на терористите в европейски затвори.

Споделяне

Още от Европа