Белгийски политици получават анонимни заплахи

Луи Мишел

Трима изявени белгийски политици са получили анонимни заплахи в последните дни, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

На 31 декември бившият държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен получи в дома си плик, в който бе открит бял прах. След проверка бе установено, че пликът е съдържал брашно.

Председателят на партията Християндемократи и фламандци Утер Беке снощи съобщи, че в централата на политическата организация е пристигнало писмо, изпратено до него и също пълно с бял прах. Тази проверка също показа, че съдържанието не е било опасно.

Отново вчера плик с бял прах бе получен в общината в Завентем, предградие на Брюксел. Няколко дни по-рано сходна пратка бе открита в съдебната палата в близкия до столицата град Льовен.

Тази сутрин се съобщава, че евродепутатът Луи Мишел е получил писма със смъртни заплахи на домашния си адрес. Службите за сигурност уточняват, че възприемат заплахите съвсем сериозно. Мишел е отказал лична охрана, но домът му е бил поставен под наблюдение.

Луи Мишел е баща на настоящия служебен премиер на Белгия Шарл Мишел. Преди да стане евродепутат през 2009 г., Луи Мишел бе външен министър (1999-2004 г.) и еврокомисар (2004-2009 г.). Той неколкократно бе открито порицаван за сътрудничеството си с президента на ДР Конго Жозеф Кабила.

Луи Мишел бе цитиран да заявява, че белгийският крал Леополд Втори, наложил суров ред в личната си колония Белгийско Конго в края на XIX в., е бил "истински визионер за времето си и герой". Според различни сведения управлението на Леополд Втори в тази част на Конго е свързано с експлоатацията и смъртта на милиони местни жители.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?