Белгийски политици предлагат отпадане на двойното гражданство

Белгийски политици предлагат отпадане на двойното гражданство

Убедителното мнозинство на турските граждани в Белгия, подкрепили референдума за промени в конституцията на Турция, дава повод на белгийски политици да поставят на обсъждане въпроса за двойното гражданство, съобщават местни медии, цитирани във вторник от БТА.

След като близо 78 на сто от участвалите в допитването турци в Белгия са подкрепили конституционните промени, представители на белгийската политическа класа изразяват мнение, че двойното гражданство трябва да бъде премахнато. По официални данни турците в Белгия са около четвърт милион и повечето от тях имат и белгийско гражданство.

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен използва повода, за да напише в Туитър, че се чувства насърчен в намерението си да забрани външни проповедници да говорят в неразрешени джамии в Белгия. По неговите думи точно подобни духовници са допринесли за резултата от референдума сред белгийските турци. Франкен изразява подкрепа за идеята за отнемането на двойното гражданство, първоначално изразена от депутат от партията Християндемократи и фламандци (ХДФ), която е в управляващата коалиция.

Премахването на двойното гражданство среща подкрепата и на председателя на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер. Той отчита, че има известни законови пречки за подобна стъпка, но ги определя като преодолими.

В официалните си позиции пред агенция Белга Франкен (НФА) отбелязва, че въпросът за двойното гражданство не е залегнал в управленската програма на коалиционното правителство, а председателят на ХДФ Утер Беке изразява сдържана подкрепа за идеята. Към коментарите се добавя и становището на депутат от Реформаторското движение (от чиито редици е премиерът Шарл Мишел), според когото мнозинството в подкрепа на ислямисткия авторитаризъм е добър показател за вписването на турците в белгийското общество.

Споделяне

Още от Европа