Белгийски правителствен представител огласи цените на ваксините срещу Covid-19

Белгийски правителствен представител огласи цените на ваксините срещу Covid-19

Белгийският държавен секретар Ева де Блекер огласи цените на ваксините срещу Covid-19, съобщиха местни медии, цитирани в петък от БТА.

Отбелязва се, че данните са били съобщени в Туитър покрай обсъждането на федералния бюджет, продължило 30 часа. Впоследствие Де Блекер е изтрила съобщението с поверителна информация.

Според огласените данни доза от ваксината на AstraZeneca струва 1,78 евро, на Johnson and Johnson - 8,50 долара, на Sanofi - 7,56 евро, на Pfizer - 12 евро, на CureVac - 10 евро, а на Moderna - 18 долара.

Посочените данни са част от предварителните споразумения за доставка, подписани от Европейската комисия, с които се дава възможност държавите от ЕС да се снабдят с ваксини в определени количества на твърда цена. ЕК отказва да съобщи официално цените с обяснението, че това е търговска тайна, но предостави всички данни на държавите.

Ако не бе прието условието за поверителност на споразуменията между Европейската комисия и производителите на ваксини, нямаше да има споразумения. Това заяви днес говорител на ЕК по повод съобщенията за изтичане на данни за цените на договорените ваксини.

Поверителността е в интерес на производителите и на преговорите за бъдещи споразумения, заяви говорителят. Той не пожела да посочи какво следва при нарушаване на точката за тайна на условията. Разбираме обществения интерес цените да бъдат известни и не поставяме това под съмнение, допълни говорителят.

Европейският парламент настоя преди няколко седмици ЕК да обнародва условията на споразуменията. Комисията отказа с обяснението, че това е търговска тайна, но предостави всички данни на държавите.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?