Белгийски съд оправда двама братя, обвинени в ползване на торенти

Съдът в белгийския град Намюр оправда двама братя, обвинени в свалянето на торенти и продажбата на пиратски дискове, съобщи вестник "Соар", цитиран от БТА.

При претърсването в дома на обвиняемите полицията открила близо 4000 диска с незаконно съдържание. Според обвинителния акт младежите продавали крадените файлове на цена 65 евро за диск с игра и 125 евро за копиран филм.

 

Като частни обвинители в съдебните заседания са се явявали представители на Белгийската антипиратска федерация, които предявили иск за 623 795 евро обезщетение.

 

Съдът е постановил, че не може да се докаже продажбата на сваленото по незаконен път от интернет защитено съдържание. Подсъдимите обяснили, че са любители на киното и затова държат у дома толкова записи.

 

Единият от младежите е осъден на пет години пробация и една година затвор условно, тъй като е признат за виновен в държането на материали с детска порнография. В периода на пробацията той ще трябва да посещава психолог.

 

За разследването на случая са допринесли от полицията в Австрия и във Великобритания. Белгия е сред държавите в ЕС, където свалянето на пиратско съдържание е силно ограничено по технически път и се преследва строго от закона.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?