Белгийски телевизионен екип бе нападнат от протестиращи срещу цените на горивата

Белгийски телевизионен екип бе нападнат от протестиращи срещу цените на горивата

Участници в протестите срещу цените на горивата в Белгия нападнаха снощи екип на държавната телевизия секунди преди пряко включване в новинарска емисия, предава БТА от Брюксел.

Протестиращите се държаха грубо и заявиха, че журналистите само гледат да си получат заплатите, не съобщават на обществеността истината и са зависими от правителството. Прякото включване бе провалено, въпреки хладнокръвието на репортера. В по-голямата част от записа на техническата връзка, осъществявана преди същинското включване в ефир, екранът е черен заради настояването на протестиращите да не се снима.

Недоволството в Белгия срещу ниските доходи и високите цени на горивата на места прераства в бунт. Полицията досега неколкократно се намеси, за да разпръсне барикади пред входовете на складове за съхранение на гориво. Една цистерна бе запалена, а друга - източена, от групи, присъединили се по-късно към започналия в петък миналата седмица протест. Първоначалните организатори, които обявиха предстоящото създаване на политическо движение за участие в следващите федерални избори, се разграничиха от вандалските прояви.

Медии представят днес предложение на гражданин за друг подход в поразяването на виновника за настоящото положение. Предлага се от догодина хората да плащат възможно най-често с пари в брой, което би уязвило банките. Според предложението това е демократичен начин на съпротива, с който не трябва да се прекалява, защото стабилността на банките е основната защита за спестяванията на гражданите.

В сряда сутрин блокадите на няколко места в Белгия продължават, а една трета от бензиностанциите във Валония са засегнати от действията на протестиращите. Съобщава се за затворени участъци от магистрали, включително на международни пътища.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?