Белгийски ученици отново настояват за мерки за опазване на околната среда

Белгийски ученици отново настояват за мерки за опазване на околната среда

Около 35 000 ученици и студенти се очакват днес в Брюксел за четвъртия поход в защита на околната среда, съобщават местни медии.

Отбелязва се, че този път към проявата ще се присъединят и младежи в Лиеж и Шарльороа, предаде БТА.

Тази сутрин ученици са се появили без предупреждение пред дома на федералния министър за енергетиката и околната среда Мари-Кристин Маргем, за да настояват "да си върши работата". Маргем не пожелала да влиза в разговор с младежите, отбелязват медиите.

Младите хора предупредиха, че проявите им ще продължат всеки четвъртък до изборите през май. Те очакват към тях да се присъединят и представители на останалите части от обществото. За пръв път днес в похода за природата се включват училищни и университетски преподаватели.

Досега младите направиха няколко предложения, сред които за намаляване на цените на обществените превози и дори за безплатен градски транспорт. Те настояват за ограничаване на раздаваните като поощрение служебни автомобили, за премахване на пластмасата от всекидневието, за повече електрически превозни средства.

Младите хора очакват енергийният преход да бъде платен от най-големите замърсители на околната среда, а не да бъде за сметка на обикновените граждани. Те желаят да участват в подготовката на законодателството за околната среда.

През последните дни в медиите се появиха съобщения, че вероятно скоро общественият транспорт в Брюксел вечер и в почивните дни ще бъде безплатен. Социалистите тази сутрин предложиха въвеждането на изцяло безплатен градски транспорт в столицата след пет години.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?