Белгийски военни укрили възможностите за удължаване на живота на изтребители Ф-16

Белгийски военни укрили възможностите за удължаване на живота  на изтребители Ф-16

Висши ръководители в Белгийската армия и министерството на отбраната са укрили умишлено от политическото ръководство данни за възможностите за удължаване на живота на използваните изтребители Ф-16, съобщиха местни медии.

Изводът се налага от разпоредената проверка на твърденията, че генерали от Военновъздушните сили не са съобщили на министъра на отбраната за писмо на производителя на машините "Локхийд Мартин". Уличените генерали са отстранени временно от длъжност.

В два доклада от 2016 и 2017 г. производителят уточнява, че ресурсът на белгийските изтребители може да бъде удължен и те да останат на въоръжение още от шест до 27 години. Разследването установило, че поне трима генерали съзнателно са прикрили сведенията с оправданието, че обявената обществена поръчка за превъоръжаване вече е много напреднала. Първоначално се предвиждаше през февруари белгийското правителство да приеме решение с какви нови изтребители ще замени използваните досега Ф-16.

Процедурата за избор на нови изтребители е на стойност 15 милиарда евро, като предвижда замяна на 49 самолета Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година. Поръчката е за 34 нови машини, а в надпреварата участват "Локхийд Мартин" (САЩ) с Ф-35 и международният консорциум "Юрофайтър" с "Тайфун". Извън процедурата предложението си представи Франция с изтребителя "Рафал". Дружеството "Сааб" (Швеция) се отказа от участие със своите машини "Грипен".

Споделяне

Още от Европа