Белгийските джихадисти са над 800

Белгийските джихадисти са над 800

Белгийските джихадисти са 828 и Белгия остава държавата в ЕС, от която произхождат най-много бойци в редовете на ислямистите. Това съобщават местните медии, като се позовават на официални данни от службите за сигурност.

Медиите, цитирани от БТА в сряда, уточняват, че от този брой 270 джихадисти са в Ирак или Сирия, 15 пътуват натам, 129 са се завърнали от фронта, 62 са били възпрепятствани да напуснат Белгия, а 352 имат желанието да се присъединят към сражения.

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на Белгия са издали заповед до общините всички тези хора да бъдат поставени на проследяване. За всеки от тях е открито лично досие, което ще се попълва с данни от разузнавателните служби, както и от общинските служители.

Засега не се предвижда общините да отнемат паспортите или да заличават от регистъра на населението поставените в списъка. Основното очакване е общинските служители да подават информация към полицията и контраразузнаването.

След атентатите в Париж и ликвидирането на терористична клетка в белгийския град Вервие в началото на януари, Белгия предприе повишени мерки за предотвратяване на атентат. По улиците в големите градове и особено в Брюксел бяха мобилизирани 300 въоръжени военни.

Медиите съобщават, че до днес тази операция е струвала на отбранителния бюджет 10 милиона евро. Отчита се, че с подобни разходи и на фона на ограничения си бюджет, белгийската пехота скоро би изгубила готовността си да върши друго, освен да патрулира по улиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?