Белгийските джихадисти са над 800

Белгийските джихадисти са над 800

Белгийските джихадисти са 828 и Белгия остава държавата в ЕС, от която произхождат най-много бойци в редовете на ислямистите. Това съобщават местните медии, като се позовават на официални данни от службите за сигурност.

Медиите, цитирани от БТА в сряда, уточняват, че от този брой 270 джихадисти са в Ирак или Сирия, 15 пътуват натам, 129 са се завърнали от фронта, 62 са били възпрепятствани да напуснат Белгия, а 352 имат желанието да се присъединят към сражения.

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на Белгия са издали заповед до общините всички тези хора да бъдат поставени на проследяване. За всеки от тях е открито лично досие, което ще се попълва с данни от разузнавателните служби, както и от общинските служители.

Засега не се предвижда общините да отнемат паспортите или да заличават от регистъра на населението поставените в списъка. Основното очакване е общинските служители да подават информация към полицията и контраразузнаването.

След атентатите в Париж и ликвидирането на терористична клетка в белгийския град Вервие в началото на януари, Белгия предприе повишени мерки за предотвратяване на атентат. По улиците в големите градове и особено в Брюксел бяха мобилизирани 300 въоръжени военни.

Медиите съобщават, че до днес тази операция е струвала на отбранителния бюджет 10 милиона евро. Отчита се, че с подобни разходи и на фона на ограничения си бюджет, белгийската пехота скоро би изгубила готовността си да върши друго, освен да патрулира по улиците.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа