Белгийските националисти се отказват от подялбата на страната

Умерените белгийски националисти от партията Нов фламандски алианс (НФА) засега се отказват от идеите си за разделянето на страната и са готови са сформирането на четиристранна коалиция. Това става известно от документ, представен в местните медии и цитиран от БТА.

В писмо до своите възможни политически партньори председателят на НФА Барт де Вевер посочва, че цели постигането на обикновено мнозинство във Федералния парламент. Такова мнозинство не е достатъчно за реформи като пристъпването към конфедеративен принцип на управление - една от основните цели на неговата партия, разглеждана като предверие към окончателната подялба на Белгия и премахването на монархията.

НФА отстъпва и от други свои основни принципи, като се съгласява със запазването на постоянното увеличение на социалните надбавки. Партията се обявява за повишаване на покупателната способност на белгийците, увеличаването на сигурността, борбата с бедността и намаляването на безработицата.

Посланието на Де Вевер е изпратено до партиите Християндемократи и фламандци (участвали в досегашната шестстранна коалиция, оглавена от социалистите франкофони и скептични към НФА), както и до франкофонските Демократично-хуманистичен център и Реформаторското движение.

Очаква се утре Де Вевер, носител на проучвателен мандат, да отчете резултатите от триседмичната си мисия пред краля Филип.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа