Белгийските националисти се отказват от подялбата на страната

Умерените белгийски националисти от партията Нов фламандски алианс (НФА) засега се отказват от идеите си за разделянето на страната и са готови са сформирането на четиристранна коалиция. Това става известно от документ, представен в местните медии и цитиран от БТА.

В писмо до своите възможни политически партньори председателят на НФА Барт де Вевер посочва, че цели постигането на обикновено мнозинство във Федералния парламент. Такова мнозинство не е достатъчно за реформи като пристъпването към конфедеративен принцип на управление - една от основните цели на неговата партия, разглеждана като предверие към окончателната подялба на Белгия и премахването на монархията.

НФА отстъпва и от други свои основни принципи, като се съгласява със запазването на постоянното увеличение на социалните надбавки. Партията се обявява за повишаване на покупателната способност на белгийците, увеличаването на сигурността, борбата с бедността и намаляването на безработицата.

Посланието на Де Вевер е изпратено до партиите Християндемократи и фламандци (участвали в досегашната шестстранна коалиция, оглавена от социалистите франкофони и скептични към НФА), както и до франкофонските Демократично-хуманистичен център и Реформаторското движение.

Очаква се утре Де Вевер, носител на проучвателен мандат, да отчете резултатите от триседмичната си мисия пред краля Филип.

Още по темата
Още от Европа

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?