Белгийските служби за сигурност: ИД е изпратила още джихадисти в Европа

Белгийските служби за сигурност: ИД е изпратила още джихадисти в Европа

Белгийската служба за оценка на заплахите, която ръководи цялата национална система за сигурност и разузнаване, потвърди официално, че "Ислямска държава" (ИД) е изпратила още джихадисти в Европа, съобщава във вторник белгийският вестник "Либр белжик" .

Според службата част от джихадистите са били насочени към Белгия. Засега равнището на заплаха за атентат в страната остава в третата, предпоследна степен. Това означава, че атентат е "възможен и вероятен".

В последните дни местни медии съобщиха, че в Белгия и вероятно в Брюксел се е върнал Юнес Абауд, брат на Абделхамид Абауд - ръководителя на джихадистките бригади, ударили Париж през ноември миналата година.

 

Юнес целял "да отмъсти" за смъртта на брат си, загинал при щурма на френските специални сили в парижкото предградие "Сен Дени".

Белгийската прокуратура вчера потвърди, че е открила следствие по данните, че Юнес е отново в Европа. Преди две години, когато е бил 13-годишен, Юнес е бил отведен от брат си в Сирия и се е превърнал в най-младия джихадист на ИД.

 

Службите имат данни, че неотдавна младежът се е обадил от Саудитска Арабия на сестра си Ясмина в брюкселския квартал "Моленбек", за да я предупреди, че се прибира.

 

Четири седмици след атентатите от 22 март на летището и в метрото на Брюксел рискът от терористична атака остава реален, заяви директорът на Белгийската служба за оценка на заплахите Пол Ван Тигхелт, цитиран от вестник "Де Морген".

 

Разследването на атентатите е постигнало голям напредък и службата има причини да вярва, че осъществилата ги терористична клетка е понесла удар. Опасността обаче не е приключила, поради което се засилва наблюдението на редица стратегически места в страната като националните и регионалните летища, единадесет големи железопътни гари и ядрени обекти, каза директорът на Кризисния център Ален Льофевр.

 

При необходимост допълнителни патрули и ограничаваща достъпа заграждения се разполагат и около т. н. меки цели – местата, на които се събират много хора, като кино комплекси, търговски центрове и други.

 

Засилени мерки за сигурност на летището и метрото

 

Продължават строгите мерки за сигурност на брюкселското летище. Камери засичат регистрационните номера на пътуващите към него превозни средства и полицията е в готовност да спре и провери всяко от тях. Достъп до изградената временна конструкция за чекиране имат само пътниците и то след като бъдат проверени самоличността и билетите им.


Белгийският национален авиопревозвач "Брасълс еърлайнс" предлага на своите пътници да регистрират багажа си ден преди полета. Пътниците могат да се явят в зоната с техническите хангари, където лично да донесат и оставят багажа, с който искат да летят на следващия ден. Допуска се родители да регистрират багажа на децата си под 12-годишна възраст, ако ги придружават в полета.

За да могат да направят това и ако нямат личен автомобил, пътниците трябва да вземат такси, което струва 40 евро между града и летището в едната посока.

 

Преди атентатите, при които бе разрушен терминалът за заминаващи пътници на летище "Завентем", клиентите на "Брасълс еърлайнс", както и на много други авиокомпании, разполагаха с удобството да регистрират багажа си, дори без да се срещат със служител на авиокомпанията. За тях бяха достъпни гишета за електронна регистрация на багаж, при която сканират електронната си бордна карта, поставят багажа на лентата, принтер отпечатва и подава лепенката за багажа и след като пътникът я постави, чантата автоматично се отправяше към самолета.


Засилват се мерките и в брюкселското метро. Увеличава се капацитетът на патрулите, в които заедно работят полицаи и военни. Има и цивилни патрули. Заснетото от камерите за видеонаблюдение се анализира непрекъснато, съобщи Петер де Веле, говорител на федералната полиция.

 

Местните власти съобщават, че предстои удвояване на броя на камерите за наблюдение по спирките и във влаковете на подземната железница. Общо 5000 камери ще подпомагат работата на охраната. Част от досегашните 3000 камери ще бъдат подменени с нови, за да се подобри качеството на заснеманата картина.

От 2014 г. управата на метрото в Брюксел е установила връзка със своите колеги от метрото в Лондон, ударено от атентат преди 11 години. След атентатите от миналия месец в белгийската столица са били извършени нови учения за евакуация на подземната железница. Отбелязва се, че в деня на атентатите в Брюксел са били евакуирани 55 метровлака с около 30 000 пътници.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа