Белгийските власти не са единни за предоставянето на убежище на Пучдемон

Карлес Пучдемон

Белгийското правителство няма единна позиция по въпроса за предоставянето на политическо убежище на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон, съобщиха местни медии.

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен заяви вчера, че Пучдемон може да подаде молба за убежище до Белгия. Франкен уточни, че решението по молбата ще бъде взето от белгийски съд и ако има положително становище, Пучдемон ще бъде защитен от екстрадиция. Държавният секретар изрази съмнение, че в Испания Пучдемон ще бъде съден справедливо.

По-късно белгийският премиер Шарл Мишел призова Франкен "да не налива масло в огъня" и настоя за диалог между Мадрид и Барселона. Вицепремиерът Александер де Кро заяви, че коментарите на Франкен не обвързват правителството.

Медиите цитират и позиция на водещата испанска Народна партия, според която изявленията на белгийския държавен секретар са неприемливи.

По-рано този месец министерството на външните работи на Испания привика белгийския посланик в Мадрид, за да протестира срещу коментар на белгийския премиер Шарл Мишел за полицейското насилие, съпътствало референдума за Каталуния. Белгийското правителство тогава бе предупредено за възможността "двустранните отношения сериозно да пострадат".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?