Белгийските власти ще разгледат жалба срещу Инстаграм

Белгийските власти ще разгледат жалба срещу Инстаграм

Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба срещу платформата за споделяне на снимки и видео Инстаграм, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Жалбата е от австрийски студент в Белгия, който по-рано предприе подобни действия срещу Фейсбук. Студентът Макс Шремс отбелязва, че с влезлите от днес в сила нови правила за защита на личните данни дружествата и организациите трябваше да поискат изричното съгласие на потребителите, за да ползват техните данни.

Шремс възразява срещу това, че разпратените до потребителите съобщения съдържат своеобразна заплаха и не предоставят свободен избор, както всъщност предвиждат променените правила. Вместо да имат избор, потребителите са заплашени от отказ от услуга, ако не се съгласят данните им да бъдат използвани.

Сходни жалби ще бъдат подадени във Франция срещу Гугъл, в Германия срещу Уотсап и в Австрия срещу Фейсбук.

 

Уотсап, Фейсбук и Инстаграм са платформи с обща собственост.

 

По новото европейско законодателство посочените дружества може да бъдат глобени с до четири процента от световния им търговски оборот при нарушаване на изискванията. За Гугъл тази стойност би се равнявала на 3,7 млрд. евро, за Уотсап и Фейсбук - 1,3 млрд. евро, за Инстаграм - 1,3 млрд. евро.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?