Белгийските "жълти жилетки" постигнаха целта си, дизелът поевтиня

Белгийските "жълти жилетки" постигнаха целта си, дизелът поевтиня

Протестът на белгийските "жълти жилетки" постигна целта си и в сряда цената на дизела достигна равнищата от август, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Понижената цена се отнася и при продажбата на мазут за отопление. Този резултат идва на фона на остри противоречия в обществото, довели до зрелищен сблъсък между средната класа и най-бедните слоеве от населението.

Местни медии поясниха похвата при ценообразуването на горивата в страната. Справката показа, че 50-65 на сто от цената на бензиноколонките съставляват акциз и ДДС. Уточнено бе, че правителството има правомощията да променя размера на акциза и колкото по-евтин е петролът на международните борси, толкова повече акцизът нараства, според прилаганата формула. В крайната цена стойността на горивото е едва около една трета.

Правителството по-рано призна, че е предприело плавно и постоянно повишение на акциза на дизела, за да успее да приложи данъчната си реформа. Тази реформа предвижда облекчаване на данъчната тежест и с нейното прилагане "дупката" в бюджета се запълва от по-висок акциз на горивата.

Въпросът е особено чувствителен, тъй като в Белгия две трети от автомобилите са дизелови заради дългогодишната правителствена политика в подкрепа на използването на това гориво.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа