Белгийският крал Албер Втори абдикира в полза на сина си Филип

Белгийският крал Албер Втори обяви, че ще абдикира в полза на сина си Филип на 21 юли, в деня на националния празник на страната, съобщиха световните агенции.

В телевизионно обръщение 79-годишният монарх аргументира решението си с преклонната си възраст и здравословни проблеми след близо 20 години на трона.

С викове "Да живее кралят" хиляди белгийци посрещнаха новината за абдикирането на крал Албер Втори пред работната резиденция на монарха в центъра на Брюксел.

Новината, че кралят ще абдикира, се появи преди няколко часа и за това време пред двореца се събраха около 5000 души. Те проследиха видеообръщението на монарха чрез смартфони и други
мобилни устройства, тъй като при двореца не бяха монтирани никакви екрани.

По време на дългата политическа криза през 2010 и 2011 г. монархът изигра ролята на посредник, която беше поздравена от всички партии, с изключение на фламандските сепаратисти.

Албер Втори, който има три деца, се възкачи на трона на 9 август 1993 г., когато неговият брат Бодуен се спомина, без да остави наследници. Той е роден на 6 юни 1934 г., втори син на Леополд Трети и кралица Астрид.

Албер Втори е първият белгийски крал, който доброволно напуска властта в историята на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?