Белгийският министър на отбраната е сред кандидатите за генерален секретар на НАТО

Белгийският министър на отбраната Питер де Крем

Белгийският министър на отбраната Питер де Крем лобира за избирането му за следващ генерален секретар на НАТО, съобщават белгийските медии, цитирани в кореспонденция на БТА от Брюксел.

Информацията е била потвърдена от дипломатически и военни източници. Отбелязва се, че Де Крем е на посещение във Вашингтон, където има множество двустранни срещи по този въпрос. Изданията добавят, че министърът досега е посетил незабелязано повечето от столиците на алианса със същата цел. Допълва се, че решението за определяне на новия ръководител на пакта по същество ще бъде взето в столицата на САЩ, а не толкова на предстоящата през есента догодина среща на върха на алианса във Великобритания.

Медиите уточняват, че досега единствената сигурна кандидатура за наследник на датчанина Андерс Фог Расмусен е на бившия италиански външен министър Франко Фратини. Обичайно кандидатите в подобна надпревара предпочитат да останат неизвестни за широката общественост до най-късно, за да не намаляват възможностите им да бъдат избрани.

Експерти коментират, че белгийските кандидатури винаги са били компромисни, тъй като държавата е малка и собствената ѝ тежест в подобни избори не е изключителна. Отбелязва се, че страните от Централна и Източна Европа ще имат все по-голямо влияние при определянето на ръководствата на евроатлантическите структури, като за пример се дава възможната кандидатура за политически ръководител на НАТО на полския външен министър Радослав Шикорски. Като друг възможен кандидат за генерален секретар на алианса е посочен германският военен министър Томас де Мезиер.

Сред предимствата на Де Крем се посочва, че той е най-дълго запазилият поста си министър на отбраната в НАТО и ЕС (от 2007 г.), говори осем езика, сред които и руски. Де Крем е определян като атлантик, защото винаги казвал "да" на исканията за въвличането на Белгия в международни военни операции.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?