Белгийският парламент одобри проекторезолюция за медиците в Либия

Външната комисия на Камарата на представителите в белгийския парламент одобри във вторник проект за резолюция в подкрепа на българските медицински сестри в Либия. Проектът е внесен от девет депутати от всички парламентарно представени партии.

Българските медицински сестри и палестинският лекар са осъдени на смърт при съдебен процес, оспорван от гледна точка на човешките права и предизвикал единодушни критични реакции, се казва в резолюцията. В нея се изразява разбиране и към болката на либийските семейства, чиито деца са били заразени с вируса на СПИН.

В същото време се отбелязва, че тази болка може да бъде намалена само чрез разкриване на истинските причини, довели до заразата, а не чрез търсене на изкупителни жертви. В проекта за резолюция се изисква от правителството на Белгия да настоява пред либийските власти да организират нов процес, който е справедлив, равноправен и открит, и който съблюдава процедурите и правата на защитата.

Посочва се също, че осъдителната присъда в Либия срещу българските медицински сестри и палестинския лекар е отправила "отрицателно послание" към лекарите и останалия медицински персонал, желаещ да се ангажира в програми за оказване на помощ по света. Проектът за резолюция трябва да бъде гласуван в пленарна зала в четвъртък тази седмица.

Миналия месец Сенатът на Белгия, горната камара в парламента на страната, също гласува резолюция в подкрепа на осъдените български медицински сестри и палестинския лекар.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?