Белгийският парламент призова за преразглеждане на отношенията със Саудитска Арабия

Белгийският парламент призова за преразглеждане на отношенията със Саудитска Арабия

Федералният парламент на Белгия прие резолюция за преразглеждане на отношенията със Саудитска Арабия, предаде БТА от Брйксел.

В документа се призовава за "задълбочен размисъл" по дипломатическите, търговските и другите връзки с Рияд. Парламентарното мнозинство е отхвърлило предложението текстът да включва призив за прекъсване на търговските отношения, докато не бъдат оценени финансовите потоци на саудитски средства (към Белгия). Резолюцията приканва федералните власти да прекратят продажбата на оръжие за Рияд.

Въпросът за отношенията между Саудитска Арабия и Белгия доби особена чувствителност покрай миналогодишните атентати в Брюксел. Тогава прозвучаха ясни призиви за разтрогване на дългогодишния договор за наем на централната джамия в белгийската столица, дадена под наем на Рияд. Това бе свързано със съмненията, че в джамията се проповядва радикален ислям, възприет за държавна политика в Саудитска Арабия.

Федералното правителство по-рано заяви, че продажбата на оръжие следва да се реши от регионалните власти. През март един от вицепремиерите на Белгия призова за налагане на оръжейно ембарго срещу Рияд.

По официални данни Саудитска Арабия е най-големият вносител на оръжие в света, а Белгия е най-големият европейски износител на военно леко стрелково въоръжение. Годишно белгийските оръжейници печелят около един милиард евро, като 60 на сто от производството им бива изнасяно за Саудитска Арабия. Валонският оръжеен комплекс осигурява работа на 15 хиляди семейства и е основна част от местната икономика.

Споделяне

Още от Европа