Белгийският вътрешен министър призна за пропуски преди атентатите

Ян Ямбон

Занемарена работа и недостатъчно финансиране в продължение на десетилетия са породили много недостатъци в дейността на органите на правосъдието, реда и сигурността в Белгия, което е попречило да се даде ефикасен отговор на екстремизма и тероризма. Това призна белгийският вътрешен министър Ян Ямбон, цитиран от Асошиейтед прес в неделя

Той обаче отхвърли някои от отправените през последните критики срещу органите на реда и добави, че през последните две години правителството е инвестирало 600 млн. евро в полицията и службите за сигурност. Остарялата правосъдна система и структурата на силите за сигурност все още изостават от днешните потребности, добави Ямбон.

Министърът, който подаде в четвъртък оставка, която обаче не бе приета от премиера, каза, че са били допуснати грешки преди терористичните атаки от 22 март в Брюксел, при които загинаха 28 души и над 270 бяха ранени при самовзривяване на трима джихадисти.

Наемането на експерти по борба с тероризма и набавянето на специализирано оборудване не става за седмици или месеци, посочи Ямбон пред телевизионния канал Ве Ер Те (VRT) и добави, че е необходимо време, за да се прояви резултатът от новите инвестиции, предаде БТА.

Споделяне

Още от Свят