Белгийското финансово разузнаване е иззело 35 млн. евро, предназначени за тероризъм

Белгийското финансово разузнаване е иззело 35 млн. евро, предназначени за тероризъм

За последните пет години белгийското финансово разузнаване е иззело 35.15 милиона евро, предназначени за подкрепа на терористични дейности, съобщиха местни медии.

Само за миналата година са били конфискувани 9.2 милиона евро. Финансовото разузнаване е работило през 2014 г. по 36 подобни досиета и уточнява, че за тази година броят на случаите нараства. Отчита се, че тези тенденции са свързани с пътуванията на белгийски граждани за участие в джихад в Сирия.

Медиите съобщават днес за две белгийки, които заминали за Сирия през 2014 г., но се върнали, за да родят в Белгия. Съпрузите и на двете жени, бивши членове на групировката "Шериат за Белгия", загинали на сирийския фронт. След раждането жените били заставени от сподвижници на съпрузите си да се върнат в Сирия, за да почетат паметта на загиналите джихадисти.

Жените успели да пътуват отново до Сирия през Турция с автомобил, без да бъдат спрени от белгийските власти. Прокуратурата пояснява, че двете никога не са били обвинявани в нещо, затова не съществувало правно основание да бъдат спрени.

Тази информация буди тревога за действията на властите, които официално обявиха, че ще поставят под наблюдение всеки, завърнал се от Сирия, както и че ще предотвратяват всякакви пътувания до тази страна.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?