Белгийци правят печеливш бизнес със стари вестници

В ерата на цифровизацията малка белгийска фирма е намерила начин да вдъхне нов живот на старите вестници, като предлага нетрадиционна услуга, съобщава изданието "Либр Белжик", предаде БТА.

Идеята хрумнала на двама съдружници през 80-те години на ХХ век - да предлагат стари вестници, които носят датата на рожден ден или на годишнина от сватба.

 

Бизнесът се оказва сполучлив вече 25 години, а навлизането на интернет само ускорява продажбите.

 

Първоначално старите издания са събирани в историческия център на Брюксел, в библиотеки и университети. Днес складът на дружеството разполага с 1.8 милиона броя. Сред тях са белгийски печатни издания, както и вестници от Франция, Швейцария и Холандия.

 

От 2005 г. насам се забелязва чувствителен ръст в продажбите благодарение на разработения от компанията сайт, както и заради търсачките, които индексират адреса като място за намирането на нетрадиционен подарък.

 

Един стар вестник обикновено се продава за 20 - 30 евро, а годишно дружеството с петима служители продава около 10 000 копия. Единствените дати, за които понякога поръчката не може да бъде изпълнена, са от 40-те години на миналия век, когато има прекъсване в отпечатването на тиражите.

 

В момента най-търсени са броеве от 40-те, 50-те и 60-те години, отбелязват собствениците, които засега са монополисти в своеобразната пазарна ниша.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?