Белгийци ще са новите собственици на СИБанк

Белгийци ще са новите собственици на СИБанк

Белгийската компания KBC Груп е подписала в четвъртък споразумение за изкупуване на 75 процента от акциите на Стопанска и инвестиционна банка (СИБанк), става ясно от публикувано съобщение на сайта на българската фондова борса в петък.

В него се посочва, че споразумението е подписано с акционерите Цветелина Бориславова и инвестиционния фонд "Новатор", основан от исландския инвеститор Тор Бьорголфсон. Сделката е за 295 млн. евро.

Шефката на банката Цветелина Бориславова обаче запазва миноритарно участие в трезора  с пакет от 22.3 % от капитала на дружеството и ще бъде партньорът на KBC в банковия бизнес в България.

В информацията не се посочва нищо за дела на другия български акционер – Светослав Божилов, който по последни официални данни държеше 24.3 на сто от акциите, колкото бе  пакетът и на Бориславова. Вероятно той е бил изкупен от нея, след като според съобщението на БФБ продава свой пакет и  в същото време запазва процент от капитала.

След придобиването, което се очаква да приключи до края на годината, KBC ще отправи търгово предложение за останалите 2.7% от акциите, търгувани на Българска фондова борса – София, посочва се още в съобщението. .
KBC вече е собственик на 70 процента от застрахователното дружество ДЗИ, което придоби през август 2007 г. и възнамерява да изкупи и останалите 30 процента. Белгийците бяха и сред кандидатите за ДЗИ Банк., но не успяха да придобият дружеството.

Другият претендент за придобиването на СИБанк бе испанската банка "Кейша4, за чийто интерес съобщи миналата седмица Ройтерс.

Според подписаното споразумение вчера една акция на банката се оценява на около 110 лв., което е доста под пазарната цена, надхвърлила в последните дни  140 лв.

"Днешното споразумение предоставя на KBC идеална възможност да стартира развитието на банково-застрахователния си модел и да стане основната банково-застрахователна група на бързо растящия български пазар", коментира Андре Берген, изпълнителен директор на KBC Груп, цитиран от в. "Дневник".

"В партньорство, ДЗИ и СИБанк могат да станат част от най-голямата диверсифицирана група във финансовата индустрия в България с най-добре развитата дистрибуционна мрежа, покриваща цялата страна", допълва Ян Ванхевел, шеф на KBC за Централна и Източна Европа и Русия.

Според Бориславова "интеграцията в такава мощна международна финансова група ще създаде гаранции, че банката ще поддържа и засилва позициите си".  

Споделяне

Още от Бизнес